En toen werd de therapeut de patiënt...

En toen werd de therapeut de patiënt...

Als jij het gevoel hebt dat jouw nek te maken heeft met jouw hoofdpijn of migraine, twijfel dan niet. Ik ben ervan overtuigd dat je als patiënt echt voelt waar het probleem zit, en daar moet naar geluisterd worden. Jij hebt het recht om een therapeut of arts te hebben die je helpt en die kan onderzoeken en een oplossing kan vinden.

Hallo, ik ben terug uit verlof. Ik heb twee weken genoten, samen met de kinderen buiten spelen. Wanneer het mooi weer was, heb ik veel met de fiets gereden, en dat was heel ontspannend. Ik vlieg er nu met veel plezier weer in.

De afgelopen weken heb ik ook aan de lijve ervaren hoe het is om niet geloofd te worden of niet echt gehoord te worden door je arts waarmee je met een probleem om hulp komt vragen. Ik dacht: "Oh jee, dit is gewoon een koekje van eigen deeg." Het is misschien een verkeerde uitdrukking, maar dit is iets wat ik zo vaak zie bij mensen met hoofdpijn en migraine. Er is een heel groot deel van mijn patiënten dat zelf aangeeft: "Ja, maar ik heb al gezegd aan mijn neuroloog dat mijn migraine te maken heeft met mijn nek." Ik voel dat, ik voel dat wanneer mijn nek stijf is, ik migraine ga krijgen. Zij worden gewoon niet geloofd, dat is enorm frustrerend.

Ik had eigenlijk de laatste drie jaren al heel vaak last van mijn rug, en in het anderhalve jaar is het er echt niet beter op geworden. Dat werd alleen maar erger en erger. Uiteraard had ik zelf al heel veel geprobeerd, maar niets werkte. Dus ik begon daar echt wel lastig door te worden, omdat ik het zelf niet opgelost kreeg, terwijl dat altijd mijn handelsmerk is. Ik geloof echt in de zelfredzaamheid van patiënten. Het merendeel van de patiënten kan perfect hun eigen rugklachten of nekklachten oplossen zonder medicatie, zonder ingrepen of zonder hulp van een andere therapeut.

Dat zorgde er natuurlijk voor dat ik het heel lastig vond dat ik het niet zelf kon oplossen, waardoor ik op den duur begon de schuld op mezelf te steken. Ik zei tegen mezelf: "Ja, maar ik heb te veel stress, ik slaap niet genoeg en ik sport niet genoeg." En ja, met drie jonge kinderen is dat allemaal logisch, maar ik had het echt gehad. Dus vlak voor mijn verlof ben ik bij mijn huisarts gegaan, met de bedoeling om heel specifieke beeldvorming van mijn lage rug te krijgen. Ik wilde gewoon weten wat daar structureel aan de hand was, omdat ik er echt van overtuigd was dat het geen mechanisch probleem was en dat het ook geen puur stressprobleem was.

Dus ik wist dat beeldvorming noodzakelijk was in dit geval. De huisarts ging daar wel in mee, maar dan moest hij eerst mijn heup onderzoeken. Goed, lang verhaal kort: hetgeen wat ik zelf dacht dat mijn probleem was, bleek achteraf ook juist te zijn. Het enige verschil is dat ik als patiënt zeer volhardend ben geweest ten opzichte van mijn huisarts, wat heel moeilijk is, want ik vertrouw ook mijn huisarts en wil hem absoluut niet onderschatten. Maar ik voel wel wat ik voel, en ik wist dat mijn rugklachten daar iets mee te maken hadden. Ik had daar zelf veel ideeën over.

Uiteindelijk heb ik mijn huisarts kunnen overtuigen om een MRI te laten maken. Maar daarvoor moest ik wel al de specifieke diagnose geven die ook een erkenning heeft binnen de diagnostiek zoals de artsen die kennen. Het jammere is dat veel van mijn patiënten met migraine helemaal niet die achtergrond hebben zoals ik die had voor mijn eigen rugprobleem. Als zij niet met die kennis bij hun huisarts of bij een neuroloog terecht kunnen, laat staan dat ze kunnen zeggen: "Ja maar, we gaan een scan nemen en daarop gaan we het zien." In veel gevallen is het een mechanisch probleem en gaat een scan dus ook niets tonen.

Ik ben daar eerlijk in: ik heb liggen wenen in mijn bed omdat ik in eerste instantie niet echt geloofd werd en ik was het echt beu. Ik wilde gewoon geholpen worden. Nu weten we wat het probleem is met mijn rug en is er ook een plan van aanpak. Maar ik kan niet anders dan dat verhaal even delen, omdat ik echt de frustratie begrijp die velen onder jullie voelen. Veel mensen worden niet gehoord wanneer ze zeggen: "Ja, mijn nek, ik heb het gevoel dat mijn nek daar iets mee te maken heeft." Dat is verschrikkelijk, en als patiënt krijg je vaak te horen: "Ja, maar er is veel stress, je moet het rustiger aandoen."

Dat was wat ik tegen mezelf zei: "Je hebt te veel stress en moet het rustiger aandoen." Maar dat was helemaal niet zo; er is gewoon echt een fysiek probleem. En daar wil ik nu iets aan doen voor mijn rug, maar ik wil als therapeut zeker ook iets betekenen voor patiënten met rugklachten, nekklachten en vooral voor patiënten met migraine.

Als jij het gevoel hebt dat jouw nek te maken heeft met jouw hoofdpijn of migraine, twijfel dan niet. Ik ben ervan overtuigd dat je als patiënt echt kan voelen waar het probleem zit, en daar moet naar geluisterd worden. Jij hebt het recht om een therapeut of arts te hebben die je helpt en die kan onderzoeken en een oplossing kan vinden.

Dus be my guest; ik doe niets liever dan samen met de patiënt dat puzzeltje te leggen. Kom maar af, ik help je met veel plezier, zelfs door alle frustraties heen...

 

Lieve