De ensō

De ensō

Wat is een ensō? Hoe komt dat net dit symbool deel uitmaakt van het logo van TeRUG Controle? Van waar komt mijn fascinatie voor dit Japanse kaligrafie symbool? Laat het duidelijk zijn dat het geen toeval is dat net deze cirkel van perfectie/imperfectie in het logo van TeRUG Controle staat.

Ikigai

Toen ik 2018 besefte dat ik een eigen praktijk wou uitbouwen, begon mijn zoektocht naar een passende naam. Daarbij wou ik dan ook zelf vorm geven aan het grafische.
De goesting om mijn eigen praktijk te starten, kwam er nadat ik leerde over het begrip ‘Ikigai’ (wat ik een latere blog nog zal bespreken). Ikigai wordt vaak uitgebeeld als een Venn-diagram van 4 cirkels.

Ik ging aan de slag met 4 cirkels, waar ik allerlei figuren mee probeerde te maken. Iets waar ik als kind altijd al gek op was: symmetrie! Ik tekende vaak uren aan een stuk met zo’n teken-ding met allerlei radarwieltjes. Ik voel nog de vreugde wanneer ik precies terug uitkwam op het startpunt met mijn potlood! Helaas gebeurde dat zelden. (Ik zocht het trouwens voor de gelegenheid op en zo’n ‘ding’ heet een spirograaf. Nostalgie…

Vandaar waarschijnlijk ook mijn fascinatie voor mandala’s.

Te druk!

Mijn echtgenote vond het maar niets; ‘Te druk!’ bleef ze herhalen. Een beetje zoals ik wel kan zijn met momenten, nogal druk. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid heb ik me laten vertellen, na 37 jaar begint het te dagen.
Ik zocht dus iets eenvoudiger, iets met 1 cirkel? Iets duidelijker… Iets meer zwart-wit… Opnieuw ging ik aan de slag, maar 1 gesloten cirkel, het voelde niet goed. Tot ik op een Enso botste! Hoe meer ik er naar keek, hoe meer het resoneerde met mezelf maar ook met waar TeRUG Controle voor staat.

Ik las verschillende bronnen over het ontstaan van de Enso, over de betekenis ervan. Ondanks er toch wel hier en daar wat onenigheid over bestaat, is het algemene gevoel dat de Enso bij mij oproept zeer mooi.

Het is een symbool dat komt uit de Japanse kalligrafie waarbij Zen boeddhistische monniken elke dag opnieuw een poging ondernemen om een zo perfect mogelijke cirkel te tekenen in slechts 1 penseelstreek. Soms wordt de Enso opgebouwd uit 2 penseelstreken maar traditioneel wordt de Enso in 1 adem en met 1 streek getekend.
Soms is de Enso open, soms is hij gesloten. Een gesloten Enso is teken voor perfectie, een open Enso symboliseert daarentegen imperfectie maar met het doel om tot perfectie te komen.
Het witte deel binnenin de cirkel stelt ‘leegte’ voor maar tegelijk bevat de cirkel het witte deel en toont dit de ‘volheid’ van de cirkel. Dit lijkt op de betekenis van yin-yang waarbij wit en zwart elkaar omvatten.

enso

Zwart-Wit of toch meer grijs?

Terwijl de enso met zwarte inkt op een wit vel papier getekend wordt, en het dus zeer zwart-wit is, bevat het alle schakeringen daartussen. Ooit vertelde een psychologe me: ‘Lieve, het leven is niet zwart-wit en trouwens, er zijn zoveel mooie tinten grijs!’ Hoe graag ik ook de dingen zeer zwart-wit heb, met ouder worden, leerde ik dat grijs inderdaad vaak een gulden middenweg biedt.

Voor het logo van TeRUG Controle gebruikte ik een open Enso: symbool voor openheid, duidelijkheid, eenvoud, gedrevenheid en perfectie als doel.
De Enso is open: iedereen is welkom maar elkeen is ook vrij om te gaan. Daar waar ik vroeger krampachtig mezelf wou bewijzen aan iedereen, probeer ik de laatste jaren veel meer te werken vanuit de kennis dat mijn aanpak nooit iedereen zal kunnen helpen. Enerzijds omdat niet alle fysieke klachten op te lossen zijn met een mechanische aanpak, anderzijds is er soms gewoon geen persoonlijke klik.
TeRUG Controle staat voor duidelijkheid: ik wil mensen correct adviseren over de beste aanpak voor hun klachten. Wanneer ik iemand niet kan helpen, dan zeg ik dat zo snel mogelijk en in alle eerlijkheid.

Binnen de aanpak van rug-, nek- en hoofdpijn, wil ik mensen vooruit helpen in alle eenvoud. Jammer genoeg is ook binnen de geneeskunde een trend gaande dat alles zeer spectaculair moet zijn: zowel de onderzoeken maar ook in de behandeling. Hoe drastischer en ingrijpender een pijnklacht wordt aangepakt, hoe ‘beter’ deze is… Althans, zo lijkt het!

Gezond boerenverstand


Vaak is correct klinisch redeneren, eenvoudige bewegingen en wat gezond boerenverstand meer dan voldoende om de oorzaak van je rug-, nek- of hoofdpijn te vinden én op te lossen. Weinig kleurrijk, sexy of hips aan… maar wel zeer doeltreffend! Lees er maar de ervaringen op na van patiënten die op consult kwamen bij TeRUG Controle.
Wat ik geregeld te horen krijg van patiënten is hoe versteld ze staan van de gedrevenheid waarmee ik op zoek ga naar de oorzaak van een klacht. Specifiek dit stuk is wat ze vaak missen bij andere clinici maar voor mij is er geen behandeling mogelijk zonder eerst een oorzaak te kennen. Een behandeling instellen zonder eerste een correcte diagnose te hebben, is als geblinddoekt darten nadat je ondersteboven een fles jenever door een rietje naar binnen gewerkt hebt. Het had een uitdaging kunnen zijn in mijn studententijd maar die fase ben ik ondertussen gelukkig ontgroeid.

Elke dag opnieuw streef ik ernaar om mijn patiënten zo goed mogelijk te helpen en te adviseren. Zo wil ik hen helpen om terug de controle over hun leven te krijgen.

Net zoals het tekenen van een Enso veel herhaling en toewijding vraagt; zo ga ik in mijn praktijk met heel veel toewijding en herhaling te werk. Elke dag, voor elke patiënt en tijdens elke sessie…

Groet, Lieve